*
*
*
*
*
*
*

"Reborning"?? Vad är det??

Jag ska försöka göra en kort förklaring till vad en Reborn docka är och hur Reborning går till.

1. Vi utgår vanligtvis från en Spansk eller USA Berenguer docka. Dom kommer i olika modeller och uttryck och utan hår. Deras kroppar är ofta av tyg och stoppade med polyestervadd men dom är inte "ledade" i armar och ben.

2. Dockan tas isär och fyllningen sparas till senare. Huvudet kokas så att de fabrikstillverkade artificiella ögonen lätt går att trycka ut.

3. Delarna tvättas med färgborttagningsmedel för att ta bort all fabriksmålad färg från tex. huvud, läppar mm. Delarna får torka ett par dagar. Är det ett reborn dock-kit som vi utgår från så krävs ingen rengöring före målningen och då används termen Newborning ibland. Reborn dock-kiten är dock oftast dyrare att köpa in.

4. Alla vinyldelarna (huvud, armar och ben) målas sedan med en specialkomponerad mix av Genesis heat set kvalitets-oljefärger som vi blandar själva speciellt till varje docka. Färgen appliceras tunt, tunt i 2-5 lager för att skapa ett hudliknande utseende. Huvudet, armarna och benen målas/tonas i varje litet veck och rougas/tonas på alla rätta ställen. Läpparna målas och lackas. Finger- och tånaglar målas, toppas med vitt och lackas.

5. De nya vackra ögonen limmas på plats och en stark magnet limmas på insidan bakom dockans mun.

6. Armar, ben och huvud fylls med tygpåsar fyllda med glas-sand och allt stoppas med polyestervadd för den rätta tyngden, samt förseglas med silikon. Detta får torka ett par dagar.

7. Huvud, armar och ben monteras på den nya kvalitets-tygkroppen av flanell, tyg eller fusksämskskinnsmocka. Själva tygkroppen vägs också med hjälp av glassand i påsar, polypellets och fyllnadsvadd.

8. Mohairperuken limmas på plats och får torka en dag. Den borstas och klipps till rätt utseende. Alternativt så rotas håret på plats för hand med hjälp av en mycket, mycket fin rotingnål och kvalitetsmohair. Håret förseglas därefter med lim på huvudets insida.

9. Ögonfransarna limmas på plats, och ögonbryn målas försiktigt.

10. Utvalda babykläder av hög kvalitet sätts på och babydockan får en blöja och sin magnet-tutte. Ett gosedjur, armband/halsband eller hårspännen/snoddar, födelsecertifikat, äkthetsbevis, identitetsarmband är andra saker som ofta följer med en kvalitets-reborn babydocka.

11. Tidsmässigt tar det 1-2 månader att skapa en reborn babydocka av hög kvalitet.

Vi har letat oss fram till information och manualer om reborning, och sedan skapat och utvecklat vår skicklighet hela tiden. Nu har vi hållit på med detta under drygt fyra år, och våra dockor har väckt mycket uppmärksamhet där vi visat dem.

Detta är en hobby som verkligen ger mersmak!! Ingen docka blir den andra lik, och varje docka har sin speciella charm.

Om rotad mohair

Micro rotat mohair hår fästs med en speciell rotingnål och endast 1-2 strån per hålstick. Detta ger ett mycket realistisk babyhår. Ett "rotat" hår tål att kammas och borstas försiktigt, eftersom det är förseglat med lim i huvudets insida. Håret kan bli lite "tilltufsat" vid klädbyten och när mössa tagits på och av. För att få håret fint igen, blöt en kam och kamma igenom håret försiktigt. Använd gärna ett milt spraybalsam i håret då och då. "Fluffa" till och låt håret torka till önskad form och frisyr.

Barbro & Kristina

 

 

Best viewed in 1024 x 768 resolution